Ημ. Έναρξης: Νοέμβριος 2012
Ημ. Λήξης: Νοέμβριος 2014
Τύπος παρέμβασης: Έργα συντήρησης
Συνολικό κόστος έργου: περίπου 125.000 ευρώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

Το Τέμενος κατασκευάστηκε κατά την Οθωμανική περίοδο και ανακαινίστηκε κατά τα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι υπήρχε ένα κτήριο, στην περιοχή γύρω από το Τέμενος, που λειτουργούσε ως μουσουλμανικό δημοτικό σχολείο. Παραμένει ένα από τα λίγα εναπομείναντα ερείπια οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διαφυλάσσεται στην περιοχή της Λευκωσίας. Είναι μνημείο με τεράστια ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική σημασία.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Το Τέμενος της Δένειας/Denya ήταν το πρώτο μνημείο από τον αρχικό κατάλογο 40 μνημείων που επέλεξε η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, για να επωφεληθεί από τα έκτακτα μέτρα το 2012. Μετά την ολοκλήρωση των έκτακτων μέτρων τον Απρίλιο του 2013, υλοποιήθηκαν περαιτέρω εργασίες, κατόπιν αιτήματος της ΤΕ, για να τοποθετηθεί οροφή στο Τέμενος και με αυτό τον τρόπο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη συντήρηση του.

Οι παρεμβάσεις αποτελούνταν από την αποκατάσταση και προστασία των λίθινων κατασκευών και αρχιτεκτονικών στοιχείων, καθώς και την περίφραξη και τοπιοτέχνηση του χώρου. Οι ζωγραφιές του mihrab αποκαταστάθηκαν από συντηρητή και τοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση. Επιπλέον η λίθινη τοιχοποιία και οι τοίχοι ενισχύθηκαν, επισκευάστηκαν οι στατικές ζημιές, και ενισχύθηκαν και αποκαταστάθηκαν τα πλαίσια των παραθύρων. Μία εντελώς καινούργια οροφήκατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις. Τοποθετήθηκαν πινακίδες με αναφορές στην ιστορία και αρχιτεκτονική του μνημείου

Κάτοικοι και Τ/Κ από τη Δένεια/Denya παρευρέθηκαν στην τελετή ολοκλήρωσης στις 5 Δεκεμβρίου 2014.