Ημ. Έναρξης: Μάιος 2014
Ημ. Λήξης: Ιούλιος 2015
Τύπος παρέμβασης: Έργα συντήρησης
Συνολικό κόστος έργου: περίπου 1.305.000 ευρώ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ/ΦΡΟΥΡΙΟ
Σημαντικό μνημείο για την ιστορία της Αμμοχώστου, της Κύπρου και της Μεσογείου, ο Πύργος/Φρούριο του Οθέλλου αποτελούσε την κύρια αμυντική θέση για την πόλη της Αμμοχώστου, στην κορυφή των τειχών της πόλης και προστάτευε την περιοχή μεταξύ λιμανιού και θάλασσας.
Το φρούριο αποτελείται από οχυρωματικά τείχη, συνδετικούς τοίχους και τέσσερις εναπομείναντες πύργους (αρχικά ήταν οκτώ). Αυτά τα στοιχεία βρίσκονταν σε διάφορα στάδια φθοράς λόγω της καταστροφής ολόκληρων τοίχων και των θολωτών ερεισμάτων. Το μνημείο αποτελείται από δυο κτίσματα – το ένα μέσα στο άλλο. Τα εξωτερικά ενετικά οχυρωματικά έργα που χρονολογούνται από το 1492, κατασκευάστηκαν γύρω από ένα παλαιότερο οχυρό των Λουζινιανών, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Το έργο επιλέχθηκε ως ένα από τα έργα προτεραιότητας της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, και η σημασία του, καθώς και η αίσθηση της ηλικίας και του μυστηρίου, είναι εμφανή σε όποιον περάσει μέσα από τις πύλες του φρουρίου, με το Λέοντα της Βενετίας να δεσπόζει περήφανα ύστερα από εκατοντάδες χρόνια.
Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για το μνημείο μέσα από μια σειρά ενημερωτικών πλαισίων που τοποθετήθηκαν στη Μεγάλη Αίθουσα, τα οποία εξηγούν την ιστορία και τη διαδικασία συντήρησης.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
Το έργο που ξεκίνησε στο Μάιο 2014 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2015, ήταν το πρώτο μνημείο κληρονομιάς της Αμμοχώστου που επωφελήθηκε από το έργο της ΤΕ.
Στο 2012 διεξάχθηκε μια μελέτη με τίτλο, ‘Έρευνα, Διερεύνηση, Αξιολόγηση και Σχεδιασμός Έργου’. Σκοπός της μελέτης ήταν πρώτα να εντοπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα, να ερευνηθεί και να κατανοηθεί το μνημείο και στη συνέχεια να γίνουν τα σχέδια για:
Τα έργα που διεξάχθηκαν επικεντρώθηκαν κυρίως σε έκτακτες εργασίες σταθεροποίησης της τοιχοποιίας σε τοίχους, καμάρες και άλλα ασταθή τμήματα. Περιοχές όπου είχαν καταρρεύσει/χαθεί στοιχεία, ενισχύθηκαν. Κατασκευάστηκε κατάλληλο σύστημα αποχέτευσης για τη διοχέτευση και απομάκρυνση του νερού, το οποίο ήταν μια από τις πιο επιζήμιες αιτίες της φθοράς στον Πύργο/Φρούριο. Τοποθετήθηκαν νέα στρώματα στην οροφή με συμβατά υλικά για αποφυγή μελλοντικής διείσδυσης της βροχής. Τοποθετήθηκαν επίσης στοιχεία ενημέρωσης επισκεπτών καθώς και προσβασιμότητα στο επίπεδο εδάφους και διευκολύνσεις υγιεινής για άτομα με αναπηρίες.
ΒΡΑΔΥ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Το άνοιγμα του Πύργου/Φρουρίου του Οθέλλου και η ολοκλήρωση της Πρώτης Φάσης των έργων σταθεροποίησης και συντήρησης, εορτάστηκε με κατάλληλο τρόπο με μια παράσταση του έργου που έδωσε το όνομα του στο κτήριο – τον Οθέλλο του Σαίξπηρ. Το έργο παίχτηκε μέσα στο ίδιο το κάστρο από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηθοποιούς.
Ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης, η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά επέλεξε τον Πύργο/Φρούριο του Οθέλλου ως το χώρο για την πρώτη δικοινοτική της εκδήλωση.
Η παρουσία των δυο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Mustafa Akinci, υπογράμμισε τη σημασία του μνημείου όχι μόνο ως μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, αλλά και ως μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της συνεχιζόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας.