Ημ. Έναρξης: Ιούλιος 2014
Ημ. Λήξης: Ιούλιος 2015
Τύπος παρέμβασης: Έργα συντήρησης
Συνολικό κόστος έργου: Περίπου €239,000

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η Μαρωνίτικη Παλαιά Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο χωρίο Κορμακίτης/Korucam. Η εκκλησία που οικοδομήθηκε κατά τον 16ο αιώνα και βρίσκεται δίπλα από μια μονή καλογριών. Αποτελούσε την κύρια εκκλησία των Μαρωνιτών μέχρι τις αρχές του 16ου αιώνα όταν ανεγέρθηκε ο νέος Καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου. Η παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν το πρώτο μαρωνίτικο μνημείο που συντηρήθηκε υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Μελέτες που διεξάχθηκαν στο 2014 από την Επιτροπή της Μαρωνιτικής Εκκλησίας με μια τρι-κοινοτική ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών και επιμετρητών ποσοτήτων εντόπισε τις ακόλουθες ανάγκες: στατική συντήρηση του κεντρικού τμήματος της εκκλησίας, ανακατασκευή του καμπαναριού και τοπιοτέχνηση. Η αποκατάσταση της εκκλησίας επικεντρώθηκε στην απομάκρυνση όλου του σκυροδέματος και τσιμέντου που είχε τοποθετηθεί πάνω από την αρχική λίθινη δομή της εκκλησίας και στην συντήρηση του κεντρικού τμήματος (θεμέλια, τοίχους, δάπεδα και θολωτή οροφή) της εκκλησίας. Αυτό περιλάμβανε την αναβάθμιση του προαυλίου και την παροχή πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες, την παροχή κατάλληλης αποχέτευσης και προστασίας των θεμελίων, την αποκατάσταση των ξύλινων θυρών και την ανακατασκευή του καμπαναριού και την εγκατάσταση νέας καμπάνας.

Εκατοντάδες Μαρωνίτες καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες από διάφορες πίστεις γιόρτασαν την ολοκλήρωση των έργων σε μια επίσημη τελετή στις 14 Νοεμβρίου 2015.