Ημ. Έναρξης: Ιούλιος 2016
Ημ. Λήξης: Σεπτέμβριος 2017
Τύπος παρέμβασης: Έργα συντήρησης

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΜΑΡΤΙΝΕΓΚΟ

Η επαρχία Αμμοχώστου είναι μια από τις τρεις περιοχές συμπλεγμάτων που εντόπισε η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Μαζί με τον Πύργο του Οθέλλου, τον Προμαχώνα και το τμήμα των Τειχών μεταξύ του Οπλοστασίου και της Πύλης της Θάλασσας που βλέπει προς τη θάλασσα, η εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Αρμενίων, η εκκλησία της Αγίας Άννας, η εκκλησία της Αγίας Μαρίας των Καρμελιτών και το Τέμενος Ταμπακχανέ/Mescit Tabakhane, αποτελούν μέρος του λεγόμενου ‘Συμπλέγματος Μαρτινένγκο-Αμμοχώστου’, με βάση το οποίο η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά σκοπεύει να προωθήσει την προστασία της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της εντός των τειχών πόλης.
Πραγματοποιήθηκαν μελέτες ‘Επισκόπησης, Διερεύνησης, και Μελέτης Έργου’ για τα τέσσερα αυτά μνημεία οι οποίες ολοκληρώθηκαν στον Ιούνιο 2016.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Η εκκλησία μάλλον ανεγέρθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από Αρμένιους πρόσφυγες από τις Αιγές. Ως εκ τούτου κατασκευάστηκε σε μικρότερη, απλούστερη κλίμακα και μορφή από τις άλλες στην περιοχή. Η εκκλησία αποτελείται από ένα κλίτος και αψίδα με τετράγωνο θόλο στην οροφή.
Πραγματοποιήθηκε τελετή για την ολοκλήρωση της συντήρησης στις 26 Μαΐου 2018.

Συνολικό κόστος έργου: περίπου 174.000 ευρώ

 

ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΑΜΠΑΚΧΑΝΕ

αρχικά ως Εκκλησία των Ιακωβιτών και μετατράπηκε σε μικρό τέμενος κατά τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου και βρίσκεται μεταξύ της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας των Καρμελιτών και της εκκλησίας της Αγίας Άννας και αποτελεί ένα περίεργο μίγμα γαλλικής, γοτθικής και βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Ανεγέρθηκε κατά τον 15ο ή 16ο αιώνα και αργότερα μετατράπηκε σε μικρό τέμενος. Κατασκευασμένο από λεπτούς λαξευμένους λίθους, αποτελείται από δυο τμήματα καλυμμένα με σταυροθόλια και κυκλική αψίδα με ημιθόλιο.

Συνολικό κόστος έργου: περίπου 353.000 ευρώ

 

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Η εκκλησία πιθανόν να κατασκευάστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και αποτελούσε μέρος μοναστηριακού συγκροτήματος. Ανεγέρθηκε στην περιοχή γνωστή ως συριακή συνοικία και ήταν αρχικά καθολική εκκλησία, αλλά δόθηκε στους Μαρωνίτες τον 14οαιώνα. Και αυτή αποτελείται από ένα κλίτος με δυο χώρους καλυμμένους με σταυροθόλια που χωρίζονται από εγκάρσια διαχωριστικά στοιχεία.

Συνολικό κόστος έργου: περίπου 342.000 ευρώ

 

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΡΜΕΛΙΤΩΝ

Αυτή η εκκλησία των Καρμελιτών αποτελούσε τμήμα μοναστηριακού συγκροτήματος αφιερωμένου στην Παναγία. Ανεγέρθηκε μεταξύ 1324 και 1366 και ζωγραφίστηκε σε κάποια φάση μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα. Είναι ένα όμορφο, απλό κτήριο το οποίο αποτελείται από ένα κλίτος με τρεις χώρους και ημί-εξάγωνη αψίδα.
Πραγματοποιήθηκε τελετή για την ολοκλήρωση της συντήρησης στις 26 Μαΐου 2018.

Συνολικό κόστος έργου: περίπου 477.000 ευρώ