Başlama tarihi: Nisan 2013
Bitiş Tarihi: Ekim 2013
Müdahale Türü: Koruma çalışmaları
Toplam Proje Bedeli: Yaklaşık € 150,000

KİLİSE HAKKINDA

Trakhoni/Demirhan’da bulunan Panagia kilisesi, kubbesi ve çıkıntılı yarı daire biçimdeki apsisiyle, haç planlı mimari yapıya sahip küçük bir yapıdır. Paralel yapılara dayanarak, kilisenin 16. yüzyılda inşa edilmiş olabileceğine inanılmaktadır. 19. yüzyılda veya 20. yüzyılın başlarında, sivri kemerli açık bir ve randa eklenmiş ve tonozlar Marsilya tipi kiremitlerle kaplanmıştır. Yaldızlı ahşap ikonostaz 19. yüzyıla dayanmaktadır.

KORUMA PROJESİ

Panagia Kilisesi, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin acil müdahale gerektiren öncelikli projeler kapsamında seçilmiş ve acil önlemler tamamlandıktan hemen sonra koruma projesine yükseltilen ilk kültürel miras alanı olmuştur.

Koruma çalışmaları kapsamında duvarların genel temizliği, desteklenmesi, kazılması, sağlamlaştırılması ve onarılması, bina ve avludaki çöp ve bitki örtüsünün temizlenmesi, daha fazla çökmesini engellemek için, kötü durumdaki duvarların sağlamlaştırılması, çan kulesi, veranda, kapılar, pencereler, ahşap merdivenler ve gynaikonitis (kadınlar bölümü) ahşap levhasının ve ikonostazin onarılması yer almıştır. Kilisenin mobilyaları temizlenmiş ve orijinal haline getirilmiştir. Sunak da yenilenmiştir. Bahçe taş duvar bölümleri de onarılmıştır. Barış için bir zeytinlik oluşturmak amacıyla tören sırasında kilisenin bahçesine zeytin ağaçları dikilmiştir.

Panagia Kilisesi, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin 2013 yılında tamamlanan ilk projesidir. 11 Aralık 2013 tarihinde yapılan proje kapanış etkinliğine yüzlerce Kıbrıslı Rum katılmıştır.