Başlama tarihi: Şubat 2014
Bitiş Tarihi: Şubat 2015
Müdahale Türü: Koruma çalışmaları
Toplam Proje Bedeli: Yaklaşık € 303,000

KİLİSE HAKKINDA

Ayios Afksentios Kilisesi, Komi Kebir/Büyükkonuk’ta yer almaktadır. Kesin tarihleri bilinmemekle birlikte, kilisenin mevcut yapısı birkaç dönemde inşa edilmiştir. Önceki yapıların parçaları mevcut binaya dahil edilmiştir.

Tamamen taştan inşa edilen kilise, tek koridorlu ortogonal planlı bir yapıdır. Tavanı, enine iki takviye kemeriyle desteklenen sivri bir tonozla kaplanmıştır. Bema’nın yer aldığı doğu ucunda, yarı kubbe ile örtülü genişçe bir yarı dairesel apsis bulunur. Kuzey ve güney duvarlarına ayrı ayrı iki kemer girintisi yapılmıştır.

KORUMA PROJESİ

Acil müdahale ihtiyacıyla başlayan proje, daha sonra koruma çalışmalarına dönüştürülmüştür. Proje, olası bir çöküşü önlemek için yapıyı sağlamlaştırmayı ve stabilize etmeyi hedefleyerek kilisenin estetik bir şekilde iyileştirilmesini sağlamıştır.

Bu kilisede yürütülen çalışmalar uzun sürmüştür. Yapılan çalışmalar arasında, duvarların ve tonozların güçlendirilmesi, kırılmış/çatlamış ya da aşırı yıpranmış taşların değiştirilmesi, kilise çatısının ve yarı kubbe şeklindeki apsisin onarılması, yeni ahşap kapı ve pencerelerin takılması ve bir koruma uzmanının desteğiyle bir duvar resminin uygun şekilde korunması yer almıştır. Sunak da kısmen yeniden inşa edilmiştir. İnşaat çalışmalarında ortaya çıkarılan öğelerden bazıları arasında kuzey duvarında bulunan ve şu anda bloke edilmiş olan üç kemer, kuzey duvarının batı kenarında, ilk evresinde olan bir kapı kasası, güney duvarının batı kemerinde bir duvar resmi, başka yerlerde bulunan farklı duvar resimleri kalıntıları ve orta kemerin üstünde bulunan çeşitli ikonlar ve oymalı ahşap öğeler yer almaktadır.

Gerçekleştirilen proje tamamlama etkinliğine İmam Fahrettin Öğdü ile birlikte Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkler, diplomatik misyon temsilcileri ve Karpaz Piskoposu Christoforos katılmıştır. 4 Haziran 2015