Başlama tarihi: Ekim 2015
Bitiş Tarihi: Kasım 2016
Müdahale Türü: Koruma çalışmaları
Toplam Proje Bedeli: Yaklaşık €1,050,000

MANASTIR HAKKINDA

Myrtou/Çamlıbel’de bulunan Ayios Panteleimonas Manastırı Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından Apostolos Andreas Manastırı, Othello Kalesi ve Mağusa surlarıyla birlikte çalışmalara dahil edilen dört ‘Büyük Projeden’ biri olarak değerlendirilmektedir. Komite, bu büyük ölçekli anıtların taşıdıkları tarihsel ve sosyal değerin oldukça büyük olduğunu düşünmektedir.

Manastır, tarihi ve önemi itibarıyla önemli bir anıt olarak kabul edilmektedir. Bölge tarihi ve Kıbrıs’ın kendisi için fiziki bir vasiyettir. Manastır kompleksi üç ana bölümden oluşur: Peyzaj düzenlemeleri ve arkeolojik kalıntılar, çevrede yer alan manastır binaları ve ana merkezi kilise. Başlangıçta, manastır kendi kendine yeten bir kompleks, okul, topluluk ve dini merkez olduğundan bu bölümlerin hepsi birlikte işlev görmekteydi. Kilise manevi merkez konumundayken, manastır binaları öğrenme, çalışma ve yaşam merkezleri konumundaydı. Bu binalarda manastırın toplantı ve kabul odaları, ofisleri, okulları, yaşam alanları ve yemek alanları bulunur.

Manastırın kapalı bölgesinin neredeyse merkezinde yer alan mevcut kilise, daha sonra yapılacak müdahalelerle birlikte 1600 yılından kalmadır. Çan 1830’da Venedikli Kıbrıslılar tarafından bağışlanmış, gönderilmiş ve 1839’da yerleştirilmiştir. Tarihçiler manastır binalarının inşa tarihini 18. yüzyıl olarak ifade ederek güney, batı ve kuzeyin bir kısmı boyunca kiliseyi çevreleyen kemerli bir manastır kompleksi tanımlamaktadırlar.

KORUMA PROJESİ

2014 Nisan ve Mayıs aylarında bir ‘Ölçüm, İnceleme, Değerlendirme ve Proje Tasarımı’ çalışması yapılmıştır. Koruma çalışmaları, manastır binalarının (yemekhane binası, müştemilat, güney yatakhane binası ve kuzey yatakhane binasının) stabilizasyonu, kilisenin içindeki duvar resimlerinin korunması ve kilisenin çatısının onarılmasına odaklanmıştır. Kotların, tonozların, çatlakların ve cilaların yapısal stabilizasyonun sağlanması, alanın tümünde su kontrolü ve drenajın elden geçirilmesi, alanın temizliği, manastırın dış yüzey işlemleri, güvenli olmayan binaların kapatılması, didaktik bilgilendirici materyalin yerleştirilmesi ve engelli bireyler için erişim olanaklarının sağlanması yapılan diğer çalışmalar arasında yer almıştır.

2016 Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü vesilesiyle, köyden yüzlerce Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk ile birlikte her iki toplumdan üniversite mezunu öğrenciler manastırı ziyaret etmişlerdir.

18 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen proje tamamlama törenine yüzlerce Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk katılmıştır.