Başlama tarihi: Eylül 2014
Bitiş Tarihi: Kasım 2016
Müdahale Türü: Proje, Kıbrıs Kilisesi ile EVKAF İdaresi tarafından ortaklaşa finanse edilmiştir

MANASTIR HAKKINDA

Kıbrıs’ın kuzeyinde, Karpasia/Karpaz yarımadasının ucuna yakın, denize nazır bir burnun ucunda bulunan Apostolos Andreas Manastırı, her zaman adanın simgelerinden biri olmuştur. Manastır, hem yüzyıllar boyunca bölgeye seyahat eden turistler için hem de Kıbrıslılar için bir hac yeri olmuştur. Şimdi, iki toplumlu bir restorasyon projesi sayesinde, Kıbrıs’ın Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasındaki barış ve işbirliğinin bir sembolü olma yolundadır.
Manastır alanındaki yapılar, en eski binaların yer aldığı deniz seviyesinden başlayarak, en son yapılan konuk evlerinin bulunduğu batıya doğru uzanan geniş bir alanı kaplar. Binalar arasında, 1867 yılında inşa edilmiş ve yapımı 1914 yılına kadar uzanan çok sayıda eklemeleri olan neo-klasik bir kilise de yer alır. Bu kilise, çevre ilaveleriyle birlikte büyük olasılıkla 15. yüzyılda Frenk döneminde inşa edilen orta çağ şapelinin batı duvarının hemen üst kısmındadır.
Çan kulesi kilisenin güneydoğu köşesinde, 19. yüzyılın sonlarında ya da en geç 20. yüzyılın başlarında, 1906’dan önce inşa edilmiştir. Denize bakan taşın uzun süre aşınması nedeniyle, 1930 yılında güçlü bir çimento sıva ile geniş çaplı bir onarım yapılmıştır.

Apostolos Andreas Manastırı’nın açılış etkinliğinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk basın mensupları.

KORUMA PROJESİ

“Apostolos Andreas Manastırı bir restorasyon çalışmasından çok daha fazlasıdır. Bu projede birlikte çalışan Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk kültürel miras uzmanları arasında iki yıl boyunca süren diyalog, toplumlar arası münasebetleri ve deneyim paylaşımını temsil etmektedir” diye açıklıyordu Tiziana Zennaro, UNDP Kıdemli Program Yöneticisi ve Kıbrıs Ofisi Temsilcisi. “Birkaç hafta öncesine kadar, proje sahasının yakınında bir yere gittiyseniz, yan yana çalışan Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk zanaatkarların, koruma uzmanlarının, elektrikçilerin, arkeologların, mimarların ve mühendislerin konuştukları ve birbirine karışan Kıbrıs lehçelerini duymuş olurdunuz”.

UNDP’nin, Kıbrıs Kilisesi ve EVKAF İdaresi ile iki tarihi katkı anlaşmasını imzalamasının ardından uzun zamandır beklenen restorasyon çalışmaları Eylül 2014’te başladı. Apostolos Andreas Manastırı, o zamandan bu yana Kıbrıs’ta finansmanının tümü her iki toplum tarafından karşılanan ilk kültürel miras koruma projesi olmuştur. USAID’in katkı sağladığı, her iki toplumdan gelen iki toplumlu kültürel miras uzmanları ağının da kararlı çalışmalarıyla desteklenen Apostolos Andreas Manastırı, UNDP’nin Kıbrıs’taki temel güven yaratıcı projelerinden birisidir.

Patra Üniversitesi tarafından tasarlanan Apostolos Andreas Manastırı’nın genel restorasyonu iki aşamada tamamlanacaktır:
• Birinci Aşama: Kilisenin ve yanındaki binaların restorasyonu, jeoteknik incelemeler ve testler.
• İkinci Aşama: Şapel ve fıskiyenin restorasyonu, kuzey kanadındaki binanın restorasyonu ve dış
mekandaki işler.

Birinci aşama kapsamındaki çalışmalar Eylül 2014’te başlamış ve ana kilisenin tüm yapısal ve mimari restorasyonunun yanı sıra yeni elektrik ve mekanik tesisatlarını da içermektedir. Kilisenin içinde mevcut gynaikonitis (kadınlar bölümü) genişletilmiş ve sunak, ambon ve iconostasis 58 ikonla birlikte restore edilmiştir. Kilisenin arkasında yeni bir kemer yapılmıştır Kilisede ve yanındaki binalarda elektrik ve mekanik tesisatların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yapılan diğer çalışmalar arasında yer almaktadır. Çalışmalar, kilisenin ve yanındaki binaların teknik tasarım ve çizimlere uygun olarak orijinal hallerine göre restore edilmesini sağlamıştır. Bu Aşamada, şapel ve fıskiyenin dışında kalan alanda da jeoteknik incelemeler yapılmış, bu incelemelerden elde edilen sonuçlardan İkinci Aşamada (şapelin ve fıskiyenin restorasyonunda) faydalanılacaktır.

7 Kasım 2016’da gerçekleştirilen proje kapanış etkinliğine her iki toplumdan onlarca kişinin yanı sıra diplomatik misyon temsilcileri de katılmıştır. Restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra Apostolos Andreas’ın isim günü yortusu ilk kez 30 Kasım 2016’da yüzlerce kişinin katılımıyla Manastır’da kutlandı.