Başlama tarihi: Temmuz 2015
Bitiş Tarihi: Şubat 2016
Müdahale Türü: Koruma çalışmaları
Toplam Proje Bedeli: Yaklaşık €147,000

SU DEĞİRMENİ/SU KEMERİ HAKKINDA

Hirsofu nehrinin doğu kıyısında yer alan su değirmeni, Baf kazasındaki Hirsofu köyünün batısında bulunmaktadır. Kompleksin en önemli ve etkileyici kısımları Hirsofu nehrinden batıya su taşıyan su kulesi ve su kemeridir. Bugün su kemerinin yaklaşık 100 metrelik bir kısmı görülebilmektedir. Bu iki yapı aynı dönemde inşa edilmiş olup kompleksin en eski kısımlarıdır. Su değirmeni kompleksinin en yeni kısımları değirmencinin evi ve 20. yüzyılın ilk yarısında farklı aşamalarda inşa edilmiş, çimentodan yapılma yan-geçit kanalıdır.

KORUMA PROJESİ

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Mayıs-Haziran 2014 tarihleri arasında yaptırdığı çalışma ve durum değerlendirmesinin ardından, bir dizi yapısal sorun tespit edilmiştir.
Hasarlı duvarların onarımı ve değirmen taşlarının yeniden birleştirilmesi, bitkilerin temizlenmesi, çatının onarılması, yeni bir kapı montajı, su kemeri için yeni bir istinat duvarının yapımı, taş merdivenlerin restorasyonu ve değirmen mekanizmasının mevcut unsurlarının (taş ve ahşap) korunması yapılan koruma çalışmaları arasında yer almıştır. Değirmenci evinin üst katı da koruma altına alınmış, yeni kapı ve pencereler koyulmuştur.

22 Haziran 2016’da gerçekleştirilen proje kapanış etkinliğine yüzlerce Kıbrıslı Türk ve diplomatik misyon temsilcisi katılmıştır.